Wildcam Zeearend

Zeearend-koppel in Nationaal Park de Alde Feanen

Sinds zaterdagmiddag 8 maart werd er op maar liefst drie eieren gebroed! Zeearenden broeden zo’n 38 dagen, dus we moesten geduld hebben. Dat geduld werd op 11 april beloond met een eerste kuiken! Drie dagen later, in de ochtend van 14 april, zagen we nóg een kuiken. We kunnen nu met zekerheid zeggen dat het derde ei niet meer uitkomt. Wat brengt het seizoen verder? We wachten af.

Wat gebeurt er in het gigantische nest?

Blijf op de hoogte van het wel en wee op het nest

Zijn er momenten van ‘honger’ voor de jonge zeearenden? Daar lijkt het absoluut niet op. Er wordt volop prooi aangevoerd, zo veel dat het tweetal bij tijd en wijle geen ‘pap’ meer kan zeggen en de ouders met regelmaat blijven mee-eten op het nest. Maar het nest heeft wel blijvend onderhoud nodig!

Een kleine overdenking...
Verken
Drie eieren … hoeveel jongen?!
Verken
Een kuiken!
Verken
Een derde ei!
Verken
Er is een tweede ei gelegd
Verken
Het eerste ei is al gelegd!
Verken
Broedseizoen 2025 van start
Verken

Sip Veenstra, weidevogelcoördinator bij It Fryske Gea en een fervent vogelspotter. Dat hij dagelijks de Friese natuur (on)veilig maakt is dan ook geen verrassing. Woonachtig in Broek in een woonark met zijn vriendin en drie stoere dochters (waarvan hij één zelf voetbaltraining geeft), houdt Sip je graag op de hoogte over de haviken en zeearenden in de Alde Feanen. Volg hem online en laat je verrassen door zijn heerlijke nuchtere kijk op het liefdesleven van deze imposante roofvogels. En als het zover is… is hij ook de eerste die je vertelt of de Elfstedentocht ‘oan giet!’. Weer of geen weer, Sip vind je altijd buiten. Maar niets haalt het bij de kans op een jonge zeearend in Fryslân natuurlijk!

Meer weten over de zeearend? Stel je vraag aan ons

Over de zeearend

De zeearend is een imposante, zeer grote roofvogel. Met een spanwijdte van twee tot wel twee-en-halve meter wordt hij ook wel de ‘vliegende deur’ genoemd. Hij komt voor in waterrijke gebieden die beschikken over grote stevige nestbomen op rustige plaatsen. Hij eet het liefst vis en watervogels, maar hij leeft ook van aas, vooral als er ijs ligt.

zeearend

Herkenning

Je herkent hem aan zijn gevingerde vleugels, ver uitstekende kop en korte, wigvormige staart. De vleugels zijn in vlucht recht en niet in v-vorm zoals bijvoorbeeld de buizerd doet.

Een volwassen zeearend heeft een witte staart, lichte kop en gele snavel. Juveniele vogels zijn donkerbruin met lichte vlekken op het lichaam, een smalle lichte baan op de ondervleugels en een grotendeels donkere snavel. Hij heeft een diepe, trage vleugelslag, maar in het voorjaar, zomer en de herfst zie je hem ook vaak op thermiek zweven. De zeearend leeft solitair, maar op plaatsen met veel voedsel kunnen meerdere zeearenden bij elkaar zitten.

Zeearend in de Alde Feanen

Lange tijd was de zeearend een zeldzame wintergast in ons land, maar hij voelt zich de afgelopen jaren steeds meer thuis in Nederland. In 2017 broedde er voor het eerst een zeearend-paar in het Nationaal Park de Alde Feanen. En met succes, het lukte hen om dat jaar één jong groot te brengen. In 2018 en 2019 bleef dit paar hun territorium trouw, waarna er achtereenvolgens nog eens twee en één jong het nest vliegvlug verlieten. In 2020 kozen de zeearenden voor een nieuwe locatie voor hun nest, hier brachten ze drie jaar op een rij 2 jongen groot. Dit is de plek waar ook dit jaar de nestcam hangt!

Leefgebied de Alde Feanen

De Alde Feanen is een uniek laagveengebied met zeer afwisselend landschap en graslanden, petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen en moersasbossen. Dit maakt het gebied rijk aan flora en fauna. Je vindt hier vierhonderd verschillende plantensoorten en je spot hier ruim 100 soorten broedvogels zoals het baardmannetje, de blauwborst, de grutto, de bruine kiekendief én de zeearend!

zeearend

Eén van de grootste moerasgebieden in West-Europa

De Alde Feanen heeft niet alleen de status van Nationaal Park, het is aangewezen als Natura 2000-gebied. Dit geeft aan hoe belangrijk het gebied is voor dieren en planten, maar ook voor de vele recreanten die ieder jaar komen. Met bijna 4000 hectare is het gebied één van de grootste moerasgebieden in West-Europa en kent het een afwisselend landschap met veel water, rietlanden en een grote diversiteit aan dieren en planten. De bescherming van de natuur blijft prioriteit. Hiervoor is vanuit Europa, maar ook regionale instanties geld beschikbaar gesteld.

Ook zijn we in de Alde Feanen al een aantal jaren bezig met een herinrichting dat onder meer verdroging van het natuurgebied moet voorkomen. Dit zorgt er voor dat bijzondere laagveenplanten en -dieren behouden blijven of zelfs terugkeren!

Water trekt verschillende dieren

De waterkwaliteit van het open water is de laatste jaren sterk verbeterd. In de afgesloten wateren, zoals de petgaten, was dat al langer het geval. Hier ontdek je vele soorten vis, waaronder brasem, zeelt, baars en snoek.

En op al deze vis komen natuurlijk vogels af: fuut, aalscholver en blauwe reiger zoeken hier hun voedsel. Maar ook de roerdomp en purperreiger zijn hier graag. Sinds de otter is uitgezet in 2011, zien we dit mooie dier ook steeds vaker in dit gebied. Deze predator is net als de zeearend gek op vis en profiteert van de Friese natuur!

Werkgroep Zeearend Nederland (WZN)

De zeearend doet het goed in Nederland, met sinds 2006 meer dan 100 geboren jongen en in 2020 al 20 broedparen. Jonge zeearenden vestigen zich steeds vaker in nieuwe gebieden, wat positief is voor de populatie.

De Werkgroep Zeearend Nederland (WZN) monitort het aantal broedparen, het broedsucces en beschermt de zeearend. Dit doen ze via kleurringen, zenders en ecologisch onderzoek om inzicht te krijgen in hun gedrag, populatie en risico’s. De WZN werkt samen met overheden, vrijwilligers en publiceert onderzoeksresultaten. Belangrijk onderzoek door de WZN:

  • Ring- en zenderonderzoek: jongeren worden gekleurringd om hun trek- en vestigingsgedrag te volgen. Zenders bieden extra informatie over trekwegen en risico’s zoals windturbines.
  • Voedselonderzoek: nesten en braakballen worden onderzocht om inzicht te krijgen in het dieet van jonge zeearenden.

Meer informatie en updates zijn te vinden op www.werkgroepzeearend.nl, inclusief een portal om gezenderde vogels te volgen.